08.02.2018

İşitme Engellilere Yönelik Yürütülen Faaliyetlerimiz Meyvelerini Veriyor…

Engelli vatandaşlarımıza yönelik hizmetler kapsamında, Diyanet İşleri Başkanlığı Erzincan Müftülüğü Engelliler İl Koordinatörlüğü bünyesinde bir dizi faaliyetler yürütülmektedir.

Yürütülen bu faaliyetler kapsamında; engelli vatandaşlarımızdan gelen taleplere imkânlar nispetinde verilen destek, yapılan planlamalar, rehabilitasyon merkezlerinde açılan Kur’an ve dini bilgiler kursları, işitme engelliler arası yarışmalar ve dereceye girenlerin ödüllendirilmeleri, motivasyon ve uyum çalışmaları, Halk Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile isteyen arkadaşlara verilen işaret dili eğitimleri, personel arası yapılan ziyaretler, İşitme engellilere yönelik irâd edilen hutbe faaliyeti, haftanın her Çarşamba günü saat 17.00’den itibaren müftülüğümüz semt kütüphanesi ve fuaye salonumuzda yapılan sohbetler ve video sunumlar ve yine ilimiz merkezinde işitme engelli hanım kardeşlerimize yönelik Kur’an Kursunun açılması gibi bir dizi faaliyetler yürütülmektedir.

Bu faaliyetler kapsamında İl Müftümüz Yavuz Karabayır, yaptığı değerlendirmelerinde; “İl Müftülüğümüzün yapmış olduğu faaliyetlerden bir tanesi de, engelli kardeşlerimiz için yürütülen hizmetlerdir. Özellikle işitme engelli kardeşlerimize, haftanın belli günlerinde, husûsan Çarşamba günleri, birkaç saat olmak üzere dini bilgiler, itikat, ibadet, siyer ve sorulu-cevaplı usulde olmak üzere dersler verilmeye devam ediliyor. Bu kurslara katılan kardeşlerimizin memnuniyetlerini görmek bizleri mutlu ediyor. Örneğin, Süreyya Hanım Kız Kur’an Kursu’nda hafızlığını bitirmiş bir kardeşimiz var. O da birbuçuk yıl gibi kısa bir zaman içerisinde, Kur’an-ı Kerim’in tamamını ezberleyip hafız oldu. Bu da gösteriyorki kardeşlerimizle, engelli kardeşlerimizle ilgilenmemiz bizim boynumuzun borcudur. Onlar böyle bu tür hizmetleri en güzel şekilde karşılıyor ve hizmetin geriye dönüşümü de en güzel şekilde, başarılı bir şekilde oluyor. Engelli olmak ilim öğrenmeye, dini yaşamaya kesinlikle engel değildir. Bu da gösteriyorki, esas engel kafalarda ve gönüllerde olan engeldir. Aslında onlara yapılacak hizmet, en büyük hizmetlerdendir. Onların gönüllerini kazanmak, onların duasını  almak ta bizim en güzel nasibimiz olsa gerek… Bu yüzden bu kursta faaliyet gösteren hocalarımıza, bu hizmeti yapan engelli kardeşlerimizin kurmuş olduğu derneğin yürüttüğü hizmetlere, başkanına ve herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

Hizmet ile ilgili olarak, Erzincan İl Müftülüğü İşitme Engelliler Faaliyet Koordinatörü Fatih Karakaş şu açıklamalarda bulundu:

“Diyanet İşleri Başkanlığımızın, topluma etkili din hizmeti sunma noktasında yaptığı faaliyetler kapsamında yürüttüğümüz bu hizmet, işitme engellilere sunulan güzel hizmetlerden bir tanesidir. Bizler Başkanlığımızın bütün illerde oluşturduğu il koordinatörlüğü olarak Erzincan’ımızda bu gün burada şahit olduğunuz hal üzere böyle bir faaliyette bulunmayı planladık ve uygulamaya koyduk. İşitme engelli kardeşlerimize karşı nasıl daha etkin hizmet verebilir ve onların toplumda aktif rol almalarını, müspet hizmetler sunmalarını nasıl sağlayabiliriz? Bu noktada tanıştığım, İşitme Engelliler Dernek Başkanı Mehmet Ali Yeniçeri bey ile ilk önce Terzibaba camimizde, işitme engellilere yönelik hutbe iradını işaret diliyle sunduk. Sonrasında da ilmihal ve itikâdi konularda gelen sorular üzerine, “neden böyle bir ders halkamız oluşmasın” diye düşündük ve müftülüğümüzde her Çarşamba günü saat 17.00’ den itibaren, dersin sonuna kadar sorulu - cevaplı bir usul ile, temel ilmihal bilgileriyle derslerimize devam ettik. Hamd olsun, bu faaliyetten hepimiz çok büyük bir lezzet alıyoruz. Başta bendeniz bu hizmeti arkadaşlara sunma noktasında, hem geç kaldığımızı itiraf ederek, hem de son derece mutlu olduğumuzu da dile getirerek ifade etmek istiyorum ki, kendileri de çok mutlu oldular ve sayımız artarak devam etmektedir. İnşallah götürebildiğimiz kadar bu hizmeti devam ettireceğiz. Derslerimiz iki aşamadan oluşmaktadır. Birincisi;  temel dini bilgiler, ilmihal ve itikat ve bunların aşamaları olarak kafalarına takılan sorulardan oluşmakta… İkinci bölümümüzde ise; Diyanet İşleri Başkanlığı’mızın YouTube kanalına da yüklenmiş “Sessiz videoları” vasıtasıyla görsel olarak fuaye salonumuzda katılımcı arkadaşlara bölümler halinde sunarak, her hafta birkaç video dersi bu minval üzere işlemekteyiz. İfade ettiğimiz gibi, onlarda bizlerde keyif almaktayız. Hakikaten kardeşlerimiz, din hizmeti alma noktasında ciddi manada açığı olan, akıllarında birçok soru işaretiyle gezen insanlar ve eğitim – öğretim, din hizmeti almak gibi hususlar onların da en doğal haklarıdır. Geç kalınmış bile olsa bu hizmete başladık, Cenâb-ı Allah, kafalardaki ve kalplerdeki engelleri asıl yıkmak adına bu hizmeti yürütmede hem onlara, hem de bize kolaylık, azim ve gayret lütfetsin, yardım etsin.”

İşitme Engelliler Dernek Başkanı Mehmet Ali Yeniçeri ise, yaptığı konuşmasında şunları kaydetti:

Bizler de  işitme engelliler olarak bu toplumun içinden geliyoruz. Toplumumuzda işaret diliyle çeviri olmadığı için, işitme engelliler dini bilgilerden yoksunlar. İlimizde il müftülüğü tarafından yapılan bu uygulama sayesinde, engelli kardeşlerimiz namazın, orucun, zekatın ne olduğunun farkında yeni olabildiler. Çünkü her Cuma, işitme engelsiz toplum için hutbe yayınlanırken, işitme engelliler bunlardan yoksunlardı. Ülkemizde bu tür uygulamaların daha verimli ve yaygın hale getirilmesi, işitme engelliler için daha büyük fayda sağlayacaktır. Biz Erzincan’lı işitme engelliler olarak bu uygulamalardan ve il müftülüğünden memnunuz. Erzincan’da bu uygulama ile ilk defa engelliler, hutbelerden anlamış oldu, zekatın ne olduğunu öğrenmiş oldu, namazın ve orucun  farzlarını hep öğrenmiş oldular. Böylece, bu öğrenmelerde engelli insanlarımız da, sağlam insanlarımız kadar gelişmiş olmaya başlamaktalar. Bu uygulamada emeği geçen il müftülüğüne ve Diyanet İşleri Başkanlğına sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

İşitme engelli ressam, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürülüğü’nde çalışan İsmail Yakıcı adlı kardeşimiz;

“Ben her daim ailemin yanında olan ve böyle sosyal faaliyetlere pek katılmayan biriydim. Müftülüğümüzün bize yönelik bu uygulamasını görünce bende engelli arkadaşlarımın yanına gelerek, namazı, orucu ve imanı öğrenme imkânına kavuştum. Daha önce ailemizin içinde böyle bir imkân yoktu. İlk defa, engelli biri olduğum için buraya geldim ve engellilerle birlikte Allah’a inanıp O’na güvenip burada olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Bu imkânları görünce gözlerim açıldı, haccı, zekatı, orucu hep burada öğrenmiş oldum ve ben bundan büyük bir mutluluk duydum” dedi.

Serbest çalışan engelli kardeşlerimizden Bülent Durmaz ise;

“Peygemberleri ilk defa burada öğrenmiş bulunmaktayım. 25 yıl İstanbul’da çalıştım ama İstanbul’da böyle birşeyin uygulandığını görmedim. İlk defa Erzincan’da gördüm. Benim memleketim Erzincan’da 25 yıl sonra bu uygulamaları burada gördüm ve bende Allah’a iman ile tanıştım. Zekâtı burada öğrendim ve malımın zekatını verdim. Peygamberlere iman etmeyi, namazı, orucu, peygamber sünnetini… Hepsini burada öğrenmiş bulunmaktayım. Bu uygulamasından dolayı müftülüğe teşekkür ederim. Abdestin, imanın, namazın ne olduğunu da burada öğrenerek büyük bir heyecanı yaşıyorum.  Şimdi Allah’tan korkum var. İmanın şartlarını bilmiyordum, burada öğrenmekten büyük bir mutluluk duyuyorum. Bütün engelli kardeşlerimin de böyle bir uygulamaya verdikleri destek için kendilerini kutluyor, tebrik ve teşekkür ediyorum.” Dedi.

Nihat Karakelle adlı serbest çalışan engelli kardeşimiz de;

Bizler, işitme engelli olduğumuz için, ezan saatini anlamakta sıkıntı yaşıyoruz. Elimizdeki cep telefonlarımıza mesaj geliyor, cep telefonunumuzun titreşimleri sayesinde haberdar oluyoruz ve böylece ezanın, namazın vaktinin geldiğini anlıyoruz, kalkıp ibadetimizi yapıyoruz” dedi.


Haberin Videosu