19.02.2018

KYK Öğrencileriyle Pir-i Sami Hz. Türbe Camii’nde Program Düzenlendi

Erzincan İl Müftülüğü olarak yürütülen gençlik hizmetleri kapsamında, KYK’da kalan üniversite öğrencilerine yönelik Pir-i Sami Hz. Türbe Camii’nde bir program düzenlendi.

Programa Erzincan İl Müftüsü Yavuz Karabayır, Erzincan KYK Yurt Müdürü Rahile Yalçınkaya, Terzibaba KYK Yurt Müdürü Sevgi Ardahanlı, Manevi Rehber Vildan Öz, Manevi Rehber Meryem Ercan ve KYK yurt müdirelerinin de iştiraki ile gerçekleşen programa, 60 kadar kız öğrenci, KYK’nın farklı birimlerinde vazifeli olan İl Müftülüğü mensubu hoca hanımların refakat ve gayretleri ile yurtlarından alınıp Pir-i Sami Türbe Camiine getirildi.

Kesme taş mimarisi ve ahşap işçiliğinin kullanıldığı, ihtimam ile inşa edilen, iç ve dış tüm unsurlarıyla kadim mabetlere bir selam gönderen bu camiyi ziyaretin ve kılınan öğle namazının ardından, Erzincan Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğünde Çalışan Genç Kardeşimiz, İbrahim Enes Yılmaz tarafından Kur’anı Kerim Tilavet edildi ve öğrenciler, İl Müftüsü Yavuz Karabayır’ın sohbetini dikkatle dinlediler.

Daha sonra 1800’lü yıllarda o civarda zahir-batın ilimlerin tahsil edildiği Kırtıloğlu Dergâhı’nda hizmet veren Erzincan’ın Yeşilçay (Selüke) köyünde dünyaya gelmiş Muhammed Sâmî Erzin cani isimli zâtın türbesi ziyaret edilerek kısa bir tanıtımı yapıldı.

Uzun süre bu dergâhda hizmet gören Tüfekçi zade Salih Efendi’ye aid olan ve tekke edebiyatı türünde ülkemizin nadir eserlerinden biri olan Salih Baba Divanı’na da temas edilen sohbette, divanı yâd etmek için teberrüken şu beyitler okundu;

Salih ne yatarsın uyan dediler,

Sıdk ile Allah’a dayan dediler,

Hakk gizli değil âyân dediler,

Çok ihsan var bu ihsandan içerû!

Programın devamında Erzincan Terzibaba Mezarlığı Kabristanına geçilerek şehrin manevi mimarları ziyaret edildi.

Evliyalar şehri  olarak bilinen ve evvel zamanda Medine’ye vakıflık yapan bu beldeden ve hizmetkarları olan; Terzibaba ünvanı ile bilinen Muhammed Vehbi Hayyat, Muhammed Beşir Efendi, Dedepaşa nâmı ile mâruf Musa Bayburdî ve Abdurrahim Reyhan Hazerâtı gibi şehre maddi ve manevi ilimlerde bir çok katkısı olan zevâttan bahsedilip, onların ve 1992 Erzincan depremi şehitlerinin de ziyaretiyle öğrenciler için hazırlanan programın diğer kısmına geçildi.

Erzincan Belediyesi Mezarlıklar Müdürülüğü ve Sosyal Tesislerinde Pir-i Sami Türbe Camii İmam Hatibi Teoman Kayalar, İmam Hatip Feyzullah Akar, İmam Hatip Yalçın Kaya Erzincan Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğünde Çalışan, İbrahim Enes Yılmaz tarafından oluşan İl Müftülüğü’nün dini musîkî ekibinin takdim ettiği bir icranın ardından Terzibaba Derneği Başkanı ve Terzibaba Mezarlıklar Müdürü Murat Uslu Bey’in tüm öğrenciler için tertib ettiği ikramın akabinde program nihayet buldu.

Programdan memnun bir şekilde ayrılan üniversite öğrencileri emeği geçen herkese özellikle İl Müftülüğüne ve Terzibaba müdürlüğüne teşekkür ettiler. Böyle anlamlı bir faaliyet için tekrar buluşmak istediklerini ifade ettiler.

Yapılan program ile ilgili değerlendirmelerini dile getiren İl Müftümüz Yavuz Karabayır;

“Bugün Erzincan Kredi Yurtlar Kurumda Kalan Kız öğrencilerimizi üniversite öğrencilerimizi erzincanımız manevi büyüklerinin kabirlerini ziyaret ettirerek bir birliktelik yaşadık öğrencilerimiz çok memnun oldular hem erzincanımızın manevi yapısını tanımış oldular dinlenmiş oldular duygulanmış oldular ve büyüklerimizin kabirlerini gezdirirken de onların hayatlarını anlatarak bir model olarak onların yaşantı tarzlarınıda hatıralarınıda anlatarak örnek almaya çalıştık.” Dedi.

Programda söz alan Terzibaba Derneği Başkanı ve Erzincan Belediye Başkanlığı Mezarlıklar Müdürü Murat Uslu da şunları kaydetti:

“Erzincan müftülüğümüzün gençlik hizmetleri programı kapsamında hazırladığı ilimizdeki kredi yurtlar kurumunda kalan kız öğrencilere yönelik programda misafirlerimizi ağırlamanın hazzını yaşıyoruz. Bu bağlamda bizler de Erzincan Belediyesi olarak konuklarımıza çeşitli ikramlarda bulunduk. İnşallah Erzincan Müftülüğümüzle müştereken bu programları silsile şekline döndürüp sürekli yapmayı planlıyoruz. Evliyalar şehri Erzincan’ımızı tüm Türkiye’ye anlatma gayreti içerisindeyiz. Bu hizmetlerinden dolayı Erzincan müftülüğümüze teşekkür ediyor saygılar sunuyoruz.”

Haberin Videosu