31.05.2018

Müftümüzden “İsraf Olmasın” Ramazan Teması Üzerine Açıklamalar

Diyanet İşleri Başkanlığımız, 2018 yılı Ramazan ayının ana temasının “İsraf” konusu üzerine yoğunlaşılmasını duyurmasının ardından, Ramazan ayı içerisinde çeşitli vesilelerle tema üzerinde sohbet ve programlar yürütülmektedir. Erzincan İl Müftü Vekilimiz Mahmut BEKTAŞ rahmet iklimi Ramazan ayını bir başlangıç olmaya vesile kılarak, bütün bir ömür müddetince israftan uzak durulması, kanaat sahibi olunması ve gerekli tasarruf tedbirlerinin alınması üzerine açıklamalarda bulundu.

İl Müftü Vekilimiz BEKTAŞ, “İsraf her türlü meşru ölçülerin dışına çıkmak, herhangi bir konuda aşırıya gitmek anlamına gelmektedir. Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de de israf konusunu ele almakta, “Yeyiniz içiniz fakat israf etmeyiniz, çünkü Allah israf edenleri sevmez.” (Â’raf, 31) buyurmaktadır. İyi bir mümin, iyi bir kul olmak için ibadetlerimize gösterdiğimiz hassasiyeti, aynı zamanda sahip olduğumuz nimetlerin yerli yerince harcanması konusunda da göstermek durumundayız. İsraf günümüzün insanlık açısından kanayan bir yarasıdır. Dünyanın farklı ülkelerinde açlıktan ölen nice fakir insanlar vardır. Bu dünyadaki adaletsizliğin, dünyada var olan israfın ne boyuta ulaştığının ifadesidir. İnsanlar arasında israf kavramı sadece yeme, içme, giyinmedeki israf olarak ele alınmamalı. Bu sadece bir bölümüdür. Yeme içmede de, giyim kuşamda da tabi ki ölçüye riayet edilecek. Bedenin de israf edilmemesi gerekiyor, daha da önemlisi insanımızın israf edilmemesi gerekiyor. Aynı zamanda günümüzde çok karşılaştığımız törenlerimizde, sevinç ve hüzün zamanlarındaki yaptığımız faaliyetlerimizde de her türlü israftan uzak durmamız gerekiyor. Bir diğeri de kaynakların israfıdır. Kaynaklar sınırsız değildir. Kaynaklarında bir gün biteceğinin unutulmaması gerekiyor. Bundan dolayı da sahip olduğumuz kaynaklarımızı yerli yerince ve meşru ölçüler içerisinde kullanmak gerekiyor. Bütün bunların yanısıra, insanlarımızın özellikle dikkat etmesi gereken “zaman” konusundaki tavır ve duruşumuzdur. Zamanı israf etmemek gerekir. Peygamber Efendimiz (S.A.V); “İki nimet vardır ki, insanoğlu bunlara dair gaflet içerisindedir. Birisi sağlık, diğeri ise boş vakittir” (Buharî: Rikâk: 1) diye buyuruyor. Sahip olduğumuz bütün nimetleri dünyanın dört bir tarafında bulunan fakir, aç, açıkta kalmış, ihtiyaç sahibi olan insanlara da paylaşmayı amaç ve gaye edinmek te önemli bir noktadır.” dedi.

Haberin Videosu